Houtzager Coers niet vergeten dankzij woonboothaven

Haven van Koers
Haven van Koers nu. Van de gebouwen van de houtzagerij is niets meer te zien.

De Haven van Coers moet worden uitgebaggerd. Het water in deze havenkom in de schaduw van de Nelson Mandelabrug staat te laag, de bodem is verzand en de daar aanwezige woonboten beginnen te kantelen. Het haventje is overblijfsel van een stukje Arnhemse geschiedenis. Waarom ligt het daar eigenlijk? En wie was Coers?

Gerrit Thomas Coers leefde van 1826 tot 1903. Hij was een prominente Arnhemmer, die ook onder meer in de gemeenteraad en het bestuur van Musis Sacrum zat. Maar vooral: hij was timmerman en houtzager. Wanneer hij precies zijn firma Stoomhoutzagerij G.T. Coers heeft opgericht, weet ik niet precies. De oudste vermelding het bedrijf dateert van 1870, toen een van zijn werknemers een houtzaagmachine op stoom liet zien op een internationale beurs.

Eerste deel
Gerrit Coers
Gerrit Coers

Bij Coers’ stoomhoutzagerij kwam een haventje. Dat kwam te liggen naast de schipbrug tussen het Roermondsplein en De Praets, aan de Stadsblokkenweg. Op een kaart uit 1868 is het nog niet te zien. Enige jaren later, in 1874, is het eerste deel al wel gegraven. De grote buurman ASM kwam pas een decennium later.

Die scheepswerf en de houtzagerij hebben elkaar wellicht versterkt. De firma Coers was zeker de eerste jaren gespecialiseerd in het timmerwerk op schepen. Dat verklaart waarom het bedrijf een eigen havenkom nodig had. Daarnaast was het ook handig voor schepen om hout te laden en te lossen.

Vlam vatten

Die lagen daar niet altijd even veilig. In 1893, 1901 en 1921 moesten die snel uit de haven worden gehaald, omdat de stoomzagerij in brand stond. Al dat hout, vooral dat zaagsel en die snippers, vatten natuurlijk erg goed vlam. Van de oorspronkelijke gebouwen is nauwelijks iets meer over en een deel van de verklaring ligt daarin.

In 1942 ging Stoomhoutzagerij G.T. Coers failliet. Was het de houtschaarste in de Tweede Wereldoorlog die het bedrijf de das om deed? Na de oorlog werd de inventaris per opbod verkocht. Ook de gebouwen verdwenen al snel; in de jaren 50 was de Haven van Coers al de woonbotenligplaats die het nog steeds is. De naam en het haventje zelf herinneren als enige nog aan de houtzagerij en zijn oprichter.

Advertentie van G.T. Coers uit 1874.
Advertentie van G.T. Coers uit 1874.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s