Filmhuis en filmhuis: appels met peren vergelijken

Rembrandt-theater
Is het Rembrandt ongeschikt als filmhuis?

Filmhuis Focus moet weg van zijn huidige locatie. Daar schijnt het deel van Arnhem die dat boeit het wel over eens te zijn. Wat is de goede nieuwe locatie? Er lijken twee opties te zijn. Ofwel nieuwbouw op het Kerkplein, ofwel herbestemming van het oude Rembrandt-theater op het Velperplein. Voor beide oplossingen is wel wat te zeggen.

De nieuwbouw op het Kerkplein maakt een einde aan de winderige vlakte die het hart van de stad sinds de Tweede Wereldoorlog ontsiert. Eindelijk komt er een deel van het vooroorlogse stratenplan een beetje terug en sluit de zuidelijke binnenstad met de Rijnkade beter aan de rest van het centrum aan. In de nieuwbouw kan alles geheel naar wens van het filmtheater worden ingericht.

Zuiden

Maar er kleven ook nadelen aan deze optie. Horeca-exploitanten en andere ondernemers rondom het plein willen helemaal niet dat de ruimte in de stad verdwijnt. “Het is de enige plek op het zuiden aan een plein in de stad”, stelt een ijsverkoper daar. “Als ik deze plaats kwijtraak, raak ik mijn klanten kwijt. Daar kan geen compensatie tegenop.” Ook vrezen ze oneerlijke concurrentie van de foyer van Focus.

Ook de marktkooplui zien een verhuizing niet zitten. Zij staan nu elke vrijdag en zaterdag op en rond het plein voor de Eusebiuskerk. Hun vrees is dat zij klanten verliezen als zij naar de oude Markt gaan. Die ligt beduidend minder op de looproute vanaf de winkelstraten in het centrum. Bovendien: Arnhem heeft ook nog een plein voor evenementen nodig. Je moet Vitesse toch kunnen huldigen als ze ooit kampioen worden?

Herbestemming monument

Focus dan maar laten uitwijken naar het Velperplein? Het zou een prachtige bestemming zijn voor het Rembrandt-theater. Het pand staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Dat is opmerkelijk, want het bouwwerk dateert pas uit 1954. Het is bijzonder vanwege de voor die tijd unieke manier waarop het gebouwd is: de natuurstenen gevelplaten hangen aan een stalen constructie.

Het klinkt de meeste mensen wat vreemd in de oren: het Rembrandt-pand zou niet geschikt zijn voor Focus. Het monumentale gebouw is volgens het bestuur, gesteund door de gemeente, te groot. Voor een arthouse-film heb je niet dezelfde ruimte nodig als voor de nieuwste Hollywood-blockbuster.

AAA-lokatie

Altijd maar halflege zalen maken bioscoopbestuurders niet gelukkig. Daarnaast: waarom zou je naar de rand van het centrum willen als je ook op een AAA-locatie midden in het midden van de stad kunt zitten? Overigens beweren sommigen dat de zalen van het Rembrandt-theater makkelijk op te splitsen zijn. Dat argument heeft vooralsnog geen gehoor gekregen bij Focus en gemeente.

Wat nou het beste idee is? Ik was eerst voor Focus naar het Rembrandt, later zag ik de Kerkplein-variant wel zitten. Maar nu weet ik het niet meer. En dat komt door het gegoochel met cijfers van beide partijen. Want wat ook een belangrijke vraag is: wat kost de Arnhemse belastingbetaler het m
Het Rembrandt-theater: ongeschikt als filmhuis?inste geld? De verwarring hierover wordt steeds groter.

Uitrekenen op bierviltje

Cultuurwethouder Gerrie Elfrink beweert dat hij op een bierviltje zó kan uitrekenen dat de Kerkplein-optie goedkoper is. Nietes, zegt een club die Second Opinion Filmhuis heet. Volgens die lui is de Rembrandt-variant goedkoper. Welles, zeggen gemeente en Focus, jullie houden geen rekening met zus en zo. Nietes, zeggen de tegenstanders, jullie rekenen je rijk!

Ik heb Elfrinks viltje nog niet gezien. Zijn er wellicht andere plannen met het Rembrandt-pand die wij nog niet mogen weten? Hoe dan ook, ik zie als burger door de bomen het bos niet meer. Ik moet een appel met een peer gaan vergelijken. Misschien dan maar helemaal geen filmhuis?

Een gedachte over “Filmhuis en filmhuis: appels met peren vergelijken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s