Historische onderbouwing Romeinse tuin erg dun

Romeinse tuin in Elderveld
Ontwerp van de Romeinse tuin in Elderveld. De oude Romeinen hielden van strakke lijnen.

Toen aan de noordkant van de Rijn Arnhem ontstond, waren de Romeinen al zo’n vier eeuwen weg. Zij kwamen niet verder dan wat we nu Meinerswijk noemen. Daar liggen nog de resten van een castellum, een legerplaats. Hoeveel soldaten er de Rijn in de gaten hielden, is niet meer duidelijk. Het zullen er geen honderden geweest zijn.

Waar mensen waren, zal er vast wel zijn gegeten. Dat vermoedt de Biologische Tuinvereniging Elderveld (BTV). Waar werd gegeten, waren vast wel moestuinen, redeneert de club verder. En als die tuinen er zijn geweest, lagen die ongetwijfeld vlakbij het castellum. Hé, heeft de vereniging gedacht, daar liggen onze volkstuintjes ongeveer ook!

Geschreven bronnen

“Naar zeggen waren in ons park in de Romeinse tijd ook daadwerkelijk de moestuinen van en voor de bewoners van het Castellum”, zo formuleert de BTV het zelf. Wie het zegt is niet duidelijk; de direct betrokken Romeinse soldaten waren het zeker niet. Geschreven bronnen ontbreken. Geschiedschrijvers als Tacitus, Caesar of Plinius schreven erg weinig over tuintjes in het uiterste noorden van het Romeinse Rijk.

Maar het verhaal dat hier in die tijd moestuinen lagen, is ook niet onderuit te halen. De geschiedschrijvers zwegen al helemaal over wat er NIET was. Voor dit tuinproject met een historisch sausje heet de tuinierclub op diverse plaatsen subsidie aangevraagd. Enkele instellingen hebben geld toegezegd.

Kruiden en granen

Wat is er nou zo Romeins aan die tuin die er blijkbaar snel gaat komen? Er komen kruiden, granen, groenten en klein fruit in zoals ze in die tijd verbouwden en aten. Vermoedelijk bijvoorbeeld geen tomaten en paprika’s, want die waren toen in Europa nog niet bekend. De strakke belijning die het moet krijgen is ook typisch Romeins. Het geheel verrijst aan het Hannesstraatje in Elderveld, vlakbij pannenkoekenhuis De Steenen Camer.

Het toegezegde bedrag, bij elkaar zo’n 5.000 euro, is bij lange na niet genoeg om het project van de grond te krijgen. De BTE hoopt op nog meer fondsen en vooral vrijwilligersinzet om het toch gedaan te krijgen. Van zakkenvullerij is hier dan ook zeker geen sprake, hoewel de historische verantwoording van de tuin flinterdun is. Het wordt vast een hele mooie tuin, dus wat is er eigenlijk ook tegen? Met een origineel stukje groen is niets mis en mag best wat kosten.

Afbeelding geplaatst met toestemming van BTV Elderveld

Een gedachte over “Historische onderbouwing Romeinse tuin erg dun

  1. Als vrijwilliger van de romeinse tuin kan ik vertellen dat het verzoek tot het maken van zo’n tuin kwam van Wim Schennink( van AWN, vrijwilligers van archeologen).
    Hij is lid van de Romeinse Limes Nederland. Dit is een vereniging die het bestaan van de historische Romeinse grens, de Limes promoot. Deze grens, staat bijna geheel op de lijst van Wereld Erfgoedlijst. Behalve het Nederlandse stuk. De Limes gaat schijnbaar dwars door de Steenen Camer.
    Met vriendeljke groet, Leonne Boxum Merk

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s