Weer stukken kerk op plek Kleine Eusebius

Coehoornpark
Stenen van de kerk liggen bij een soort stroompje.

Oude beeldhouwwerken gaan van de Eusebiuskerk af. Daar komen nieuwe voor in de plaats. Maar wat gebeurt er met die oude, afgedankte sculpturen? Verdwijnen die naar de stort? In elk geval niet allemaal.

Een lezer van mijn weblog wijst mij erop dat bij “een hele leuke basisschool” er “mooi gerecycled” is. Wat bedoelt ze precies? Een mooie reden om zelf bij de aangewezen plek te gaan kijken: de Montessorischool in Arnhem.

Geïmproviseerd

Nu heeft Arnhem best wel veel Montessorischolen. Een daarvan heeft een dependance bij het Coehoornparkje. Voor wie dat niet weet: dat is een soort geïmproviseerd parkje op de plek waar ooit de Kleine Eusebiuskerk stond. Die neogotische, negentiende-eeuwse kerk verdween in 1990 en daar is nooit wat voor in de plaats gekomen. Behalve een leuk parkje, dan!

Steen bij Coehoornpark
Kerkachtige vormen zijn goed te herkennen.

Dat stukje groen aan de voet van de Nelson Mandelabrug is een bijzonder stukje Arnhem. Er ligt onder meer een moestuintjescomplex en er scharrelen wat robuuste kippen rond. En er stroomt een soort kunstmatig beekje, bedoeld voor kinderen om te spelen.

Tweede leven

Bij dat stroompje liggen ze dan: stenen die duidelijk afkomstig zijn van een kerk. De gotisch ogende beeldhouwwerken zeggen genoeg. Daar krijgen de gebeeldhouwde stukken tufsteen dus een tweede leven: op een speelplekje voor kinderen. Heel mooi: oud ontmoet jong.

De Kleine Eusebius heeft de tand des tijds niet mogen doorstaan. Maar op de plek waar het eens stond, liggen weer Eusebius-stenen. Zo ligt er toch nog een beetje kerk op die plek aan de Coehoornstraat, vlakbij het Nieuwe Plein. De meeste kinderen die langs die stenen klauteren zullen het niet beseffen, maar de cirkel is hier weer mooi rond.

3 gedachtes over “Weer stukken kerk op plek Kleine Eusebius

  1. ‘Zo ligt er toch weer een stukje kerk’ doet vermoeden dat er nostalgie is naar de Kleine Eusebius. Maar die komt niet terug. Het zou m.i. dan ook aardiger zijn om te spreken van ‘een stukje geschiedenis’.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s