Drie alternatieven voor de Thorbecke-hbs

Weverstraat 37-39
Historische gebouwen aan de Weverstraat. Twee verschillende bouwstijlen, toch één geheel.

Volkshuisvesting Arnhem gaat de Thorbecke-hbs tussen Willemsplein en Gele Rijdersplein niet herbouwen. Dat lees ik vandaag in de Gelderlander. De woningstichting en het comité Red de AKU-fontein komen er samen niet uit. Wat je ook van het plan mag vinden, het is bijzonder dat zo’n clubje een grote partij als Volkshuisvesting op de knieën kan krijgen.

Ik ben nooit zo’n voorstander van herbouw en draag de AKU-fontein een warm hart toe. Maar de intenties van Volkshuisvesting zijn op zich goed: de bouw van studentenkamers en leerwerkplekken op een A-locatie in de stad. Jongeren opleiden en huisvesten is altijd een goed idee.

De woningstichting wilde met dit plan haar maatschappelijke betrokkenheid tonen en de stad verfraaien. Daar is natuurlijk niemand op tegen. Maar waarom zou je Arnhem alleen maar mooier kunnen maken door iets nieuws te bouwen? Een beter idee is om een al bestaand historisch gebouw een nieuwe bestemming te geven. Ik noem er eens drie.

Weverstraatcomplex

Twee prachtige gebouwen, opgetrokken in twee totaal verschillende bouwstijlen staan gebroederlijk naast elkaar aan de Weverstraat. Dit zijn een jugendstil bankgebouw en een neogotisch schoolgebouw uit de eerste kwart van de vorige eeuw. Ze om een herbestemmening. Op een winkel op de begane grond van de voormalige Aloysiusschool na staat het leeg. En dat terwijl het net tot in de puntjes is gerestaureerd. “Klaargemaakt voor verdere invulling”, heet het op een architectuursite. Midden in de stad, met aan de achterkant uitzicht op het Feestaardvarken! Wat wil je nog meer?

Nadeel: Pand is wellicht wat aan de kleine kant voor de grootste plannen van Volkshuisvesting. Verder heb ik begrepen dat er al andere belangstellende partijen voor zijn. Of dat werkelijk zo is, kan ik niet bevestigd krijgen.

LTS Boulevard
Te koop: LTS Boulevard
Vierkante meters genoeg aan de Boulevard Heuvelink.

De achterkant van dit monumentale pand is inmiddels gesloopt. De voorkant is monumentaal en ligt op een prachtige lokatie net buiten de binnenstad. De gemeente zit met het complex in zijn maag en de woningstichting zou er heel veel moois mee kunnen doen. Op de plek van het afgebroken deel kan Volkshuisvesting bouwen wat ze wil. Desnoods zetten ze de hele Thorbecke-hbs dáár neer!

Nadeel: Staat wel een beetje buiten de binnenstad.

Rembrandt-theater

De gemeente wil om mij niet geheel duidelijke redenen echt héél erg graag nieuwbouw voor filmhuis Focus op het Kerkplein. Herbestemming van het Rembrandt-theater van bioscoop tot filmhuis is kennelijk een gepasseerd station, als je leest wat wethouder Gerrie Elfrink er allemaal over zegt. Kan Volkshuisvesting dan geen studenten en scholieren vestigen in het voormalige Rembrandt-theater? De locatie is ideaal.

Nadeel: Elfrink heeft gesuggereerd dat er al andere plannen zijn met het filmtheater. De gemeente zou het pand al hebben bestudeerd om er woningen van te maken.

Rembrandt Theater
Rembrandt Theater in de jaren 50. Geschikt voor bewoning? 

Een lezer twittert het volgende naar mij: “Waarom bouwen ze de nieuwe HBS niet OM de AKU-fontein heen? Maak een groot atrium met ‘AKU Kennisfontein’.” Er zijn in Arnhem creatieve breinen genoeg die een oplossing kunnen bedenken, zo blijkt maar weer.

Foto Rembrandt-theater via Gelders Archief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s