Verhaal erachter maakt John Frostbrug bouwwerk van wereldformaat

John Frostbrug
Eigenlijk is het maar een gewone boogbrug uit de jaren 30.

Een klein berichtje in de Gelderlander: een internationale reissite heeft de John Frostbrug opgenomen in een blogbericht over de 10 mooiste bruggen in Europa. Opvallend aan die top 10 is dat er geen Pont Neuf, Tower Bridge, Ponte Vecchio of een andere internationaal zeer bekende brug op staat. De site Goeurope was duidelijk op zoek naar de iets minder bekende bruggen. Al met al een verhaal met een magere nieuwswaarde. Dat neemt echter niet weg dat de John Frostbrug een bijzonder bouwwerk is dat zeker recht heeft op internationale aandacht. Zo’n beetje iedere Arnhemmer weet wel waarom: op deze brug is geschiedenis geschreven. Hier hebben in 1944 de Geallieerden hun laatste nederlaag geleden en werd de Tweede Wereldoorlog nog een half jaar verlengd.

Architectonische waarde

Dit verhaal maakt de brug bijzonder. Want laten we heel eerlijk zijn: de architectonische waarde van het bouwwerk over de Rijn is beperkt. Het is een stalen boogbrug uit de jaren 30 waarvan de betonnen pijlers met natuurstenen zijn afgewerkt. Daarvan zijn er wel meer in Nederland. Neem nou de veel grotere Waalbrug in Nijmegen of de Wilhelminabrug in Deventer. Die laatste bleek tijdens de opnamen van One bridge too far een prima alternatief te zijn voor de Arnhemse burg. Toch staat die overspanning in Deventer niet op de rijksmonumentenlijst en de John Frostbrug wel. Waarom? Omdat onze brug een bouwwerk met een verhaal is. De Deventenaar steekt met behulp van een simpele boogbrug de IJssel over. Hier in Arnhem fietsen we, lopen we of rijden we dagelijks over een stuk wereldgeschiedenis. En daarom weten redacties van internationale websites de brug te vinden.

Indrukwekkend

Misschien is de brug in Nijmegen op het eerste gezicht indrukwekkender. Maar die heet niet voor niets nog maar gewoon ‘Waalbrug’, zoals de John Frostbrug jarenlang gewoon ‘Rijnbrug’ heette naar de rivier die hij moest overspannen. Alleen al uit het feit dat hij genoemd is naar de Britse officier die hier wereldgeschiedenis heeft geschreven, blijkt dat hij van wereldformaat is.

Foto: Mark van der Horst via Wikimedia

2 gedachtes over “Verhaal erachter maakt John Frostbrug bouwwerk van wereldformaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s