Arnhem krijgt echte Phoenix weer terug

Phoenix van Reijers in Amsterdam
Het Amsterdamse beeld is een kopie uit 1978.

We maken even een uitstapje naar Amsterdam. Daar staat op een pleintje bij de Spiegelgracht een sculptuur van de kunstenaar Willem Reijers. Dat stelt een phoenix of feniks voor, een mytische vogel die na zijn dood weer uit zijn as kon herrijzen. Wat heeft dit beeld met Arnhem te maken?

Veel, is het antwoord. Dit Amsterdamse bronzen beeldhouwwerk is een afgietsel van een beeld dat jarenlang bij het oude Arnhemse station heeft gestaan. Eind jaren 90 begon de sloop van dit gebouw en verdween het kunstwerk naar een opslagplaats. Deze Phoenix van Reijers stond er al sinds 1954.

Wederopbouw

De sculptuur symboliseerde de wederopbouw van Arnhem. Zoals een feniks uit de as herrijst, zo krabbelde deze stad weer op na de ellende van de Tweede Wereldoorlog. Het betonnen station uit die tijd is vervangen door het bouwwerk dat nu al bijna tien jaar af had moeten zijn. Dat gaat in november eindelijk echt gebeuren, zeggen diverse media.

En dan komt de Phoenix van Reijers eindelijk ook weer terug. Dat meldt De Gelderlander. Het kunstwerk verrijst dan weer in de wokkelvormige hal nabij het Meeting Point. Zoals een echte feniks krijgt het dan weer een nieuw leven. Arnhem krijgt een klein stukje geschiedenis weer terug.

Enige echte

Het Amsterdamse afgietsel is een kopie waar Reijers zelf niets meer van heeft geweten. De kunstenaar stierf in 1958 op slechts 48-jarige leeftijd. Daar bij de Spiegelgracht staat dus een nepperd. Wij krijgen hier in Arnhem de enige echte weer in het station.

Foto: Brbbl (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 undefined GFDL], via Wikimedia Commons

3 gedachtes over “Arnhem krijgt echte Phoenix weer terug

  1. Pingback: Arnhems Erfgoed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s