Rembrandt Theater: een hypermodern pand van ruim 60 jaar oud

Rembrandt Theater
De natuurstenen gevel hangt aan een staalskelet.
Wat voor de ene een onooglijke stenen bak is, is voor de andere een voorbeeld van hoogstaande wederopbouw-architectuur: het Rembrandt-theater aan het Velperplein. Door de bouw van het nieuwe Pathé-complex bij het Centraal Station wordt het bioscoopgebouw overbodig. Het gemeentelijke monument zal waarschijnlijk wel blijven staan.

Wat zal er dan in moeten komen? In Arnhem hebben we evenementenhallen genoeg. Sterker nog: de Rijnhal heeft al moeten sluiten. Als nieuwe locatie voor het Focus-theater, die vertrekt van de Korenmarkt, zou het te groot zijn. Dat vindt in elk geval het College van B&W.

Brand

Het huidige gebouw verrees in 1954. Maar de geschiedenis van het Rembrandt-Theater gaat verder terug. Al sinds 1931 stond deze aan de Steenstraat. Het prachtige gebouw in Art Deco-stijl was geen lang leven gegund; bij een gevecht in de Tweede Wereldoorlog brandde het af.

Na die oorlog had een nieuwe bios geen topprioriteit. Pas in 1954 begon de bouw van dit theater, naar ontwerp van de Arnhemse architecten Cornelis Nap en Gijsbert van Ede. Dankzij toen hypermoderne bouwtechnieken stond de luxe bioscoop er binnen een jaar. Er verrees eerst een staalconstructie, waaraan de natuurstenen gevelplaten zo opgehangen konden worden.

Toeters en bellen

“De aanbesteding was in januari 1954 en de feestelijke opening in december van datzelfde jaar”, zo meldt de historische website Arneym.nl. De stijl was functionalistisch, dus gericht op het gebruik. Dat betekent niet dat alle toeters en bellen taboe waren, getuige onder meer de gebeeldhouwde reliëfs van de lokale kunstenaar John Grosman.

Het theater kwam in plaats van een telegraafkantoor, dat eveneens de oorlog niet had overleefd. De Duitse bezetter had dat monumentale gebouw opgeblazen om de geallieerden de pas af te snijden. Het luxueuze theater vult tot op de dag van vandaag dat gat mooi op.

Ambities

De ambities waren dan ook torenhoog. Arnhem moest met een prestigieus filmfestival het Cannes van het Noorden worden. Dat moest plaatsvinden in het Rembrandt. Tot 1983 heeft deze Arnhemse Filmweek ook echt bestaan. Vooral door gebrek aan belangstelling door de pers verdween het weer. 

Bepaald ongerept is het monument niet. Het ziet er nu anders uit dan de lijnen op de tekentafel van Nap en Van Ede. In 1996 werd het theater uitgebreid en kreeg het een extra verdieping. Meestal is een aanbouw aan een monument niet al te geslaagd. Maar van deze toevoeging moet ik zeggen: het staat het gebouw goed.

Foto: M.M. Minderhoud

6 gedachtes over “Rembrandt Theater: een hypermodern pand van ruim 60 jaar oud

   1. Wat ook nog niemand weet is of er misschien gewoon al een potentiele koper is. Dat weten we denk ik pas als Pathé vertrekt. De aannname dat het wel leeg zal komen staan wordt wel erg gemakkelijk gemaakt.

    Like

   2. Het is geen aanname, maar gebaseerd op een bericht op de site van Omroep Gelderland. Maar ik wil niet de lezer bij iedere zin vermoeien met een bron. Tenslotte is dit een blogbericht en geen dissertatie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s