Opnieuw teren op de Teerplaats?

Teerplaats
De boerderij heeft bijzondere elementen, zoals de boogvensters.
Arnhem is sinds deze week een bed and breakfast rijker: Stadsboerderij de Teerplaats. Eigenares Joukje Vastenholt woont in het achterste gedeelte van de boerderij en heeft het voorste deel verbouwd tot twee gastenverblijven. Dat lees ik althans in De Gelderlander.

Met het aantal boekingen gaat het blijkbaar wel goed. Niet geheel verwonderlijk, als je alleen al kijkt naar de locatie van deze Teerplaats. Het staat op de grens van het Sonsbeekpark en park Zypendaal, is dat niet een van de mooiste plekjes van de stad? Niet ver van het centrum en toch zoveel groen om je heen… Maar wat heeft dat met teer te maken?

Banket

Met het zwarte, plakkerige goedje: helemaal niets. Hoogstwaarschijnlijk wel met ‘teren’. Dat heeft diverse betekenissen, waaronder ook ‘een banket houden met je gildebroeders’. Het woord is vergelijkbaar met ‘(pot)verteren’, zo meldt naast Wikipedia ook de Dikke Van Dale. Het gilde in kwestie was de schutterij, die van de middeleeuwen tot in de negentiende eeuw zorgde voor de beveiliging van de stad.

Of dit schuttersgilde inderdaad hier grootse banketten aanrichtte, weten we niet meer. Wel is het zeker dat ze bij parades deze plek als eindpunt hadden. De rust die er nu heerst werd wreed verstoord; de tamboers en trompetters van de schutterij lieten dan stevig van zich horen. Dat gebeurde onder meer bij het bezoek van koning Lodewijk Napoleon aan Arnhem in 1808.

Naamloos

In die tijd stonden er op deze plek twee boerderijen naast elkaar. De huidige Teerplaats werd gebouwd in de achttiende eeuw en was toen dus betrekkelijk nieuw. Deze boerderij had toen nog geen naam. De oudere hoeve ernaast stond toen al wel bekend als de Teerplaats. Oorspronkelijk zal de naam niet op een boerderij, maar op het terrein zelf hebben geslagen.

Teerplaats rond 1900
De naam Teerplaats sloeg lang op het in 1907 verdwenen boerderijtje naast het huidige pand.
De oude Teerplaats verdween in 1907. De naam ging over op het huidige huis. Die kreeg eerder, rond 1850, een stevige renovatiebeurt. Het kreeg toen de huidige vorm, met onder meer de karakteristieke rondboogramen met luiken. Aan het begin van de twintigste eeuw kreeg het pand nog een aanbouw. Dat was voor de chauffeur van de adellijke familie Brantsen. Die bewoonden het nabijgelegen kasteel Zypendaal.

Oude functie

Nu krijgt de ‘nieuwe’ Teerplaats een soort horecabestemming. Betekent dat er een oude functie terugkeert, omdat er nu weer min of meer ‘geteerd’ kan worden? Niet helemaal. In dit pand heeft de schutterij waarschijnlijk nooit zitten schransen. Toch krijgt het gebouw weer een beetje een oude bestemming terug.

Uitbaatster Vastenholt laat nu wat kippen rondscharrelen voor bij het ontbijt. Daardoor krijgt het pand weer een beetje de boerderijfunctie, die het ruim een eeuw niet meer heeft gehad. De gasten kunnen er weer verse eieren ‘teren’.

Bron foto's: stadsboerderij-de-teerplaats.nl

Een gedachte over “Opnieuw teren op de Teerplaats?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s