Twee chique broertjes uit de achttiende eeuw

Gevels centrum Arnhem
Het Burgerweeshuis (links) en Achter Mariënburg (rechts). Het zijn broertjes. Maar geen tweelingbroertjes.

“Dat huis dat die prijs heeft gekregen van de week“, vroeg een buurvrouw aan mij, “dat is toch waar eerst dat museum in zat?” Ik begreep haar niet. Zat er ooit een museum in de het huis Achter Mariënburg? “Daar vlakbij het Land van de Markt”, verduidelijkte ze. Toen viel bij mij het kwartje. Haar verwarring is niet vreemd: het pand dat zij bedoelde lijkt veel op de patriciërswoning aan de Mariënburgstraat.

Zij verwees naar het voormalige Historisch Museum Arnhem aan de Bovenbeekstraat, ook wel bekend als het Burgerweeshuis. Dat vertoont veel overeenkomsten met Achter Mariënburg. Beide panden zijn in de jaren 50 van de achttiende eeuw gebouwd. Allebei zijn ze opgetrokken in Lodewijk XV-stijl. Allebei neergezet door chique, Arnhemse families die burgemeesters leverden.

Vergelijkbaar

Ook in hoogte (twee verdiepingen en een zolder) en in breedte (vijf rijen vensters oftewel traveeën) zijn ze erg vergelijkbaar. We kunnen de chique huizen wel broertjes noemen, zij het dat het pand aan de Bovenbeekstraat net iets mooier versierd is. Wilde de opdrachtgever van de bouw, Cornelis van der Hart, net iets beter voor de dag komen dan die andere patriciër van wie we de naam niet meer zeker weten?

Verder heeft het voormalige museum een prachtige stijlkamer, waar gebeurtenissen uit het leven van Alexander de Grote te zien zijn. Dit is niet alleen voor Arnhem, maar zelfs voor heel Nederland bijzonder. Dat de huizen op elkaar lijken, betekent zeker niet dat ze hetzelfde zijn. Broertjes zijn lang niet altijd tweelingen.

Leegstand

Op de foto zie je het gelijk: als je ze naast elkaar zet, zie je de verschillen meteen. Wat Achter Mariënburg wel heeft wat het gewezen weeshuis ontbeert: een bestemming. Het is erg jammer dat het prachtige pand aan de Bovenbeekstraat alweer meer dan drie jaar leeg staat. Wellicht een winnaar voor de Willem Diehlprijs in 2017?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s