Oud transformatorgebouw geeft Het Broek allure

Transformatie
Achterkant en bijgebouw (rechts) van De Transformatie. De herbestemming van het complex draagt bij aan de leefbaarheid van Het Broek.

Een vakjury heeft donderdagavond De Transformatie verkozen tot winnaar van de Willem Diehlprijs 2015. Het voormalige schakelstation aan de Johan van Oldebarneveltstraat is het best gerestaureerde en herbestemde pand van Arnhem. Dat heeft architectuurinstelling Casa op haar website bekendgemaakt.

Veel Arnhemmers zullen de Transformatie vooral kennen van de oude elektriciteitsmast die het gebouw siert. Deze constructie is in de wijde omtrek te zien. In december is het versierd met lampjes en fungeert het als kerstboom. Niet alleen die markante mast is indrukwekkend.

Haags en Arnhems

Het gebouw verrees eind jaren 20. Het was een schepping van de Haagse architect Hendrik Fels. De stijl van het complex, waar een massief gebouw er schuin achter ook bij hoort, is niet geheel verrassend te rekenen tot de Haagse school. Toch is er wel degelijk iets heel Arnhems aan het pand; de beeldhouwwerken op de gevel zijn van de lokale kunstenaar Gijs Jacobs van den Hof.

detail schakelstation Het Broek
Het beeldhouwwerk is authentiek Arnhems.

Die beeldhouwde onder meer een man met bliksemschichten op de sluitsteen boven de hoofdpoort. Die moet de kracht van elektriciteit uitbeelden. De gebouwengroep in zijn geheel staat op de rijksmonumentenlijst. De stedenbouwkundige en historische waarde is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hoog.

Allure

Maar wie een monument wil behouden, kan het maar het beste gebruiken. Dat is hier gebeurd. Het is niet meer in gebruik als transformatorgebouw, maar is herbergt nu woonstudio’s en ateliers. Volkshuisvesting is de opdrachtgever van het project. Volgens de jury manifesteert de woningcorporatie zich als “een partij die Arnhem door middel van kwaliteitsvolle interventies leefbaar maakt en allure geeft.”

De Willem Diehlprijs is een tweejaarlijkse architectuurprijs voor het beste project op het gebied van restauratie, renovatie en herbestemming in Arnhem. De prijs is een initiatief van Casa. Die reikte haar uit tijdens de Nacht van de Architectuur, afgelopen donderdag. Er was ook een publieksprijs; bezoekers van de site van Casa kozen – terecht – voor de Mariënburg.

Verliezers

Elke verkiezing betekent ook dat er een groot aantal van dit soort projecten NIET in de prijzen is gevallen. Dat betekent niet dat die weinig waard zijn. Elk initiatief tot herbestemming van een monumentaal gebouw verdient steun. Ik hoop dat er over twee jaar weer mooie gebouwen worden genomineerd voor de Willem Diehlprijs.

Aan die prijs zit overigens geen geldbedrag of iets dergelijks vast. De winnaar krijgt volgens een woordvoerster van Casa een ‘plaquette die je aan de muur kunt schroeven’. “En natuurlijk de eer!”

Een gedachte over “Oud transformatorgebouw geeft Het Broek allure

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s