Huis Mariënburg mooiste kandidaat Willem Diehlprijs

Marienburg
Nu wonen er yuppen in plaats van burgemeesters.

Architectuurcentrum CASA reikt morgen de Willem Diehlprijs uit. Woensdag was de laatste dag om te stemmen. Er zijn een aantal mooie, historische panden genomineerd voor deze prijs voor het beste herbestemde monument in Arnhem. Wie het gaat winnen? Zie dit blogbericht!

Natuurlijk is herbestemming van erfgoed erg belangrijk. Dus verdienen eigenlijk alle genomineerde panden om te winnen. Toch kan er maar één de beste zijn, zoals bij elke wedstrijd. Daarom: mijn eigen nummer één.

Rococo

Het mooiste pand op de lijst vind ik huis Mariënburg op de Mariënburgstraat. Het is gebouwd rond 1755, in de tierlantijnige rococo-stijl van die tijd. Het pand zou staan op de fundamenten van een stenen kloostertje met dezelfde naam, dat ergens tussen de tijd van de Reformatie en de bouw van dit pand verdween.

In het grote huis woonden de eerste decennia Arnhemse burgemeesters. Later deed het dienst als meisjesschool en in de twintigste eeuw als bibliotheek. Korter geleden huisde het Kunstbedrijf er. Jarenlang was het dus een openbaar gebouw. Nu krijgt het zijn oorspronkelijke functie weer terug: woonhuis.

Yuppen

Nu wonen er geen burgemeesters meer, maar yuppen. Dat is prima. Zover ik kan nagaan blijven alle historische elementen, zoals de indrukwekkende trap, behouden. Een markant historisch pand kan weer een tijdje mee.

De Willem Diehlprijs is genoemd naar een Arnhemse architect. Deze heeft enkele indrukwekkende panden op zijn naam staan, waaronder het Vestapand en Luxor. De prijs bestaat sinds 2007. Een vorige winnaar was het Paleis op de Heuvel. Stemmen kan vandaag nog via onderstaande link.

http://www.casa-arnhem.nl/agenda/2-casa-activiteiten/417-willem-diehlprijs-2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s