Arnhem staat vol met springlevende monumenten

Bomen Klarenbeek
Je gaat wel anders tegen bomen aankijken.
Voor degenen die erfgoed maar doods vinden: er zijn ook springlevende monumenten in Arnhem. Er staan in deze stad een dikke 800 bomen op de zogeheten Waardevolle Bomenlijst. Dat is een aardig bosje bij elkaar.

De gemeente heeft in 2013 de lijst samengesteld en afgelopen week herzien. Langzaam maar zeker groeit het aantal als waardevol aangemerkte bomen in Arnhem. Waar is die lijst eigenlijk voor? Eigenlijk is het en vorm van deregulering.

Kappen

Arnhemmers die een boom in hun tuin willen kappen, hoeven geen vergunning meer aan te vragen. Vroeger was de regel dat elke boom met een doorsnee van 10 of 20 centimeter of meer (dat verschilde per boomsoort) alleen gekapt mocht worden met toestemming van de gemeente. Ook al was die boom ziek, zwak, kreupel en lelijk.

Nu mag iedereen zijn eigen boom met de grond gelijk maken wanneer hij maar wil. Uitzondering zijn bomen die op de bomenlijst staan. De gemeente heeft die opgesteld om ervoor te zorgen dat niet alle monumentale groen verdwijnt.

Oudste boom

De oudste boom van de stad groeit al sinds 1725 aan de Huissensedijk. Dat is niet het precieze jaartal; dat kunnen we vaak niet meer nagaan. Bomenkenners hebben op basis van kenmerken van de boom en de soort die leeftijden geschat. Sommige bomen zijn ouder dan de bebouwing er omheen. Er staat bijvoorbeeld aan de Graslaan in Malburgen een kurkboom uit 1920.

Een deel van de bomen is helemaal niet zo oud. Veel staan niet op de lijst omdat ze er al heel veel jaren staan, maar omdat de gemeente ze markant vindt. Andere hebben een speciale betekenis, zoals een herdenkingsboom, die op het Grote Oord staat. Zo krijgen relatief jonge wijken zoals De Laar ook hun markante punten.

Kaartje

Staan er bij u in de buurt of misschien in uw tuin monumentale of markante bomen? De gemeente heeft een geinig, interactief kaartje gemaakt waarop iedereen met een computer ze kan bekijken. Geloof me, je gaat de volgende keer dat je buiten komt die bomen ineens heel anders zien!

Foto: RCE via Wikimedia 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s