De laatste herinnering aan een Limburgse kerk in Arnhem-Zuid

klok op Sint Gangulphusplein
De stem van Malburgen zou nog altijd een karakteristieke kras hebben. De Sacramentskerk stond op de plek van Malburgstaete, het rode gebouw rechts op de foto.
Iemand met een wit busje was vandaag aan het werk aan een kabelkastje aan het Sint Gangulphusplein in Malburgen. Waarschijnlijk wilde hij voorkomen dat de Stem van Malburgen de omwonenden opnieuw zou wakker beieren. Dat is afgelopen zaterdagnacht gebeurd en weinigen vinden dat voor herhaling vatbaar.

Wat is die ‘Stem’ nou? Eigenlijk gewoon een klok op een klokkenstoel. Een elektromotor stuurt het luidmechanisme ervan aan. Het is de laatste herinnering aan de Sacramentskerk. Die stond van 1941 tot 2006 op de hoek van de Huissensestraat en het Sint Gangulphusplein.

Brug opgeblazen

De eerste jaren van het bestaan van Arnhem-Zuid gingen katholieken uit het latere Malburgen in de binnenstad naar de kerk. Ze liepen elke week in hun zondagse kloffie de brug over. Nederlandse troepen bliezen die echter op 10 mei 1940 op om de Duitse opmars te stuiten. Een kerk in de nieuwe wijk werd zo noodzakelijk.

Sacramentskerk
De ‘Limburgse’ Sacramentskerk met de klokkenstoel (links).
Dat werd niet zomaar een kerkje. De toen beroemde Limburgse architect Alphons Boosten kreeg de eer het gebouw te ontwerpen. Boosten wilde een imposant complex maken in de stijl van de zogeheten Limburgse School. Door Betuws baksteen en Hollandse dakpannen te gebruiken, gaf hij er toch een in zijn ogen ‘noordelijk’ tintje aan.

Sieraad

Maar het was oorlog en er was aan bouwmaterialen een groot gebrek. Het ‘sieraad voor de stad’, zoals de regionale kranten de kerk toen al noemden, kwam niet af. Van plannen voor een toren kwam niets terecht. Ook een klok ontbrak.

Een kerk zonder klok, dat is toch niets? Dat vonden de parochianen in Arnhem-Zuid na de oorlog ook. Zij verzamelden ‘met dubbeltjes en kwartjes’ geld in om er toch eentje te laten komen. In plaats van een toren verrees er een veel goedkopere klokkenstoel, eigenlijk een soort houten elektriciteitsmast met een luidklok erin.

Leegloop

Ruim veertig jaar lang heeft die klok Malburgen de mis mogen aankondigen. Maar leegloop maakte de Sacramentskerk overbodig en in 2005 vond er voor het laatst een mis plaats. Een jaar later verdween de kerk; buurtbewoners hebben de luidklok wel gered. Een nieuwe, stalen klokkenstoel verrees in 2013 op de huidige plaats. Op de plek van de kerk kwam woonzorgscentrum Malburgstaete.

Bij de onthulling van de oude klok op de nieuwe plek merkte een oudere buurtbewoner op: “De karakteristieke kras zit nog in de stem.” Daar zou de bijnaam Stem van Malburgen vandaan komen. De klok klinkt nu nog drie keer per jaar, waaronder op 4 en 5 mei. Plus nog een keer extra, als er weer kortsluiting is.

Bron foto Sacramentskerk: Reliwiki

Een gedachte over “De laatste herinnering aan een Limburgse kerk in Arnhem-Zuid

  1. Dit was de kerk in mijn jeugd waar ik de mis mocht voordragen omdat ik zo’n heldere stem had en zonder microfoon kon voorlezen. Ik woonde op het Werenfriedplein enbracht hier mijn jeugd door tussen 1969 en 1975. Ik kwam erg graag in deze katholieke kerk ondanks het feit dat ik niet katholiek was. Mijn 91-jarige Indische oma woont nu in Malburgstaete. Zelf heb ik in Zuid-Afrika en Italië gewoond en nu in Spanje. Dank voor het artikel en de foto van de kerk!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s