Nieuwe aanbouw Musis overschaduwt eeuwenoude stadsgracht

plan musis sacrum
De nieuwe aanbouw wordt wel hoger dan de oude aanbouw.

De aanbouw aan Musis Sacrum wordt vervangen. Op zich is dat prima. De huidige uitbreiding uit 1983 gaat verdwijnen en er zal een nieuwe voor in de plaats komen. Of die nieuwe aanbouw nou zo mooi gaat worden is de vraag, maar lelijker dan de vleugel uit 1983 wordt wel een hele grote uitdaging voor een architect.

Wel zal het nieuwe bouwwerk wat hoger worden dan de oude. Dat vind ik niet zo’n goed idee. Vanuit het park en de Looiersgracht kennen we dan het oude Musis Sacrum niet meer goed zien. Bovendien zal het dan het historische park overschaduwen.

Stadsgracht

Interessant in dat Musispark is de waterpartij. Dat is niet zomaar een vijver, maar een rest van de stadsgracht. Ooit liep er om de hele stad een gracht, zo’n beetje waar nu nog de asfalt-singels vol autoverkeer lopen. Deze zogeheten Lauwersgracht is daar nog het laatste restje van. Waar de naam vandaan komt staat niet vast; wellicht waren hier ooit looiers (leerbewerkers) actief.

luchtfoto Lauwersgracht
De knik uit de tijd van de stadswallen is nog te zien.

Wie de Lauwersgracht vanuit de lucht bekijkt, kan nog steeds een beetje zien dat het een verdedigingswerk was. Er zit een knik in, die nog een beetje dezelfde vorm heeft als de puntvormige bastions uit de zeventiende eeuw. Bij de slechting van de stadsomwalling in de negentiende eeuw hebben ze dit deel zo gelaten, om als waterpartij in het park te dienen.

Verdwenen door brug

De gracht liep begin twintigste eeuw nog een stukje door, zo’n beetje tot aan de Rijn. Bij de bouw van de oprit van Rijnbrug, die we nu als John Frostbrug kennen, verdween dit gedeelte. Wat we nu Airborneplein noemen, was ooit de bodem van de gracht.

Wat overbleef was een het rustige stukje water wat er nu is. Hoewel, rustig? In 1944 vonden bij de Lauwersgracht nog een aantal gevechten plaats tussen Duitse en Engelse soldaten. Later stortte er een Duits legertoestel in neer. De klok op een kunstmatig eilandje herinnert er nog aan: de Lauwersgracht is ook nog een monument voor de Tweede Wereldoorlog.

Opslag

Dus wie aan de rand van zo’n water iets wil bouwen: prima. Maar heb wel respect voor de rijke geschiedenis van deze omgeving. Het verzetsmonument achter Musis Sacrum verdwijnt trouwens wel van die plaats, helaas. Dat gaat naar de opslag voor… wie weet hoe lang.

Lees ook: Wie goed kijkt, kan de Rotterdamse stadsmuur zien (Monumentje!)

4 gedachtes over “Nieuwe aanbouw Musis overschaduwt eeuwenoude stadsgracht

  1. Ah, ja hij wordt wel wat hoger he. Moest wel glimlachen toen ik op 2 Mei de opiniepagina van de Gelderlander las 🙂 Maar laten we wel wezen, hoger dan de dakranden van de torentjes van de oudbouw, nog net niet hoger dan dat. Desalniettemin denk ik dat het nieuwe gebouw de omgeving aardig zal domineren met de massa van de zaal. Sowieso zou er al wat te halen zijn door bijv. aan de facade bij de raampartij die op de gracht uitkijkt nog wat aan de detailering te doen om de proporties (optisch) beter in orde te krijgen. Het ontwerp is nu wel in een ver gevorderde fase maar bij een recente raadsvergadering waar ik bij was gaf de directeur van Het Gelders Orkest aan dat de ‘akoestische bandbreedte’ voor de zaal 12.000 tot 20.000 m3 was en dat men nu op 15.000 m3 zat. Toen dacht ik wat let het dan om toch 1-2m van de hoogte af te halen? (men zit nu 4m boven de dakrand van de torentjes van de oudbouw waarvan de gemeente eerder stellig beweerde dat het niet daarboven zou komen). De bovenkant van de zaal is op dit moment in het ontwerp loze ruimte. Verder vind ik het overigens een tof ontwerp.

    Voor nog wat meer discussie erover zie ook: http://www.arnhem-direct.nl/berichten/vanavond_bij_casa_het_nieuwe_musis

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s