Vastgoedmarkt zal moeten aantrekken voor monumentale LTS Boulevard

Ambachtsschool Boulevard Heuvelink

Woningstichting Volkshuisvesting wil een schoolgebouw aan het Willemsplein herbouwen om daar studenten in te vestigen. Dat is eigenlijk een vreemd plan. Aan de Boulevard Heuvelink staat namelijk een prachtig oud onderwijspand waar de gemeente al enkele jaren stevig mee in haar maag zit. Gebruik dat!

Welk pand bedoelen wij?

Iedereen die het nieuws in Arnhem de laatste maanden heeft bijgehouden, weet al waar ik heen wil. Het gaat om de voormalige ambachtsschool aan Boulevard Heuvelink 48. Het staat ook wel bekend als het Mozaïek College, naar een recentere bestemming van het pand. Dit geheel meet maar liefst 21.500 vierkante meter. Het staat leeg sinds 2009 en beheer kost de gemeente een kwart miljoen euro per jaar.

LTS Heuvelink achterkant
De sloop van de minder idyllische achterkant kost 1,1 miljoen euro.

In de wandelgangen heet het meestal ‘LTS Boulevard’. Veel Arnhemmers kennen het markante pand op de plek waar de Boulevard een rare, haakse bocht maakt wel. Het oudste deel van het gebouw dateert van 1874 en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Al in 1895 werd er al een stuk aangebouwd en daarna nog een paar keer, tot in de jaren 60.

Van wie is dit gebouw nu?

De huidige eigenaar is de gemeente Arnhem. U en ik, dus eigenlijk. Wanneer de gemeente het pand heeft gekocht, kan ik niet precies nagaan. Bekend is wel, dat de gemeente al enige tijd van het pand af wil. Dat heeft ze in 2011 geprobeerd. Er hadden zich negentien partijen gemeld die wel interesse in het enorme bouwwerk hebben.

Toch ging de koop uiteindelijk niet door. Een niet nader bij naam genoemde partij wilde er een woonzorgcomplex openen. Dit plan liep echter voortijdig spaak. De partij kreeg het financieel niet rondgebreid en haakte af. Van de andere achttien partijen is sindsdien blijkbaar niets meer vernomen.

Wat gebeurt er nu met het pand?

Het voorste gedeelte is uit de negentiende eeuw, maar het grootste deel van het complex is van latere tijden. Het ziet er een stuk minder idyllisch uit; het bestaat voor het grootste deel uit ruw beton. De gemeente heeft na het debacle van de eerste poging tot verkoop besloten het niet-monumentale gedeelte te slopen. Het geheel wordt dan kleiner en makkelijker verkoopbaar, zo redeneert de plaatselijke politiek.

Ha, gelukkig. Probleem opgelost. Toch?

Nee, nu begint de ellende pas echt voor de gemeente Arnhem en verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink (SP). Het minder oude gedeelte blijkt stijf te staan van de asbest. De kosten van de sloop zouden 5 ton bedragen, maar door het kankerverwekkende goedje komt daar nog 6 ton bij. Da’s best balen voor Elfrink.

Dan hebben we het niet eens over asbestverwijdering in het monumentale gedeelte dat blijft staan. Dat zou nog 60.000 euro extra kosten. Veel partijen vonden het idee van gedeeltelijke sloop maar matig en zien nu hun gelijk bevestigd. Verkoop van het pand zouden de kosten moeten dekken. Elfrink zegt tegen de Gelderlander bij nader inzien blij te zijn dat de gemeente het pand nog niet heeft verkocht. “Dan had de nieuwe eigenaar bij ons een schadeclaim ingediend. Dan hadden wij als gemeente voor het hekje van de rechtbank gestaan.” Elk nadeel heb ze voordeel, zou Johan Cruyff zeggen.

Elfrink en zijn voorganger Magreet van Gastel (VVD) hebben dus stevig gefaald?

Te koop: LTS Boulevard
Het aantal vierkante meters dat na de sloop overblijft. Ik hoop voor de gemeente dat er vraag naar is.

Elfrink wijst zo’n verwijt dat hij en zijn ambtenaren geblunderd hebben resoluut van de hand. Dat staat in hetzelfde artikel in De Gelderlander. De wethouder beweert dat het stadsbestuur op het verkeerde been is gezet door twee onderzoeken van een adviesbureau op het gebied van asbestsanering. Elfrink zegt in dat krantenstuk: “Hun verhaal was dat er wel asbest in het pand zat, maar dat het eigenlijk meeviel.” Hij draagt wel de politieke verantwoordelijkheid.

Hoe denken Arnhemmers erover?

Veel inwoners van Arnhem verwijten de ambtenarij, de wethouders en de gemeenteraad naïef te zijn geweest. Deze zouden niet kritisch genoeg hebben opgesteld tegenover allerlei adviseurs, asbestverwijderaars en aannemers die overal maar de hoofdprijs voor vragen als de gemeente zich meldt. “Een particulier die zo met een verbouwing omgaat, zal allang in de schuldsanering”, reageert een lezer op de site van de Gelderlander.

Wat vind ik?

Als ik het goed begrijp, heeft de gemeente al anderhalf miljoen aan onderhoudskosten uitgegeven. Daar komt nog zo’n slordige 1,2 miljoen aan sloopkosten bij. Er blijft een schitterend pand achter, waar wel nog het een en ander mee moet gebeuren voordat je het kunt verkopen. Dat moet dan minstens 2,7 miljoen opleveren, wil de gemeente quitte spelen.

Ik hoop voor de gemeente dat de vastgoedmarkt aantrekt. Plus dat ze in de toekomst vastgoedspeculaties aan andere partijen overlaat. Voor nu kan ik zeggen: er is genoeg concurrentie. Neem nou het prachtige Vesta-pand aan het Willemsplein.

Hoe nu verder?

De toekomst van het pand is ongewis. Maar uiteindelijk gaat dit de gemeente een hoop geld kosten. Ik hoop dat er een mooie bestemming komt voor het monumentale gedeelte. Zoals ik aan het begin van dit artikel al zei: herbouw de Thorbecke-HBS niet maar voer dit plan uit met een goede herbestemming van dit schoolpand. Dan kan Volkshuisvesting nog beter zijn maatschappelijke betrokkenheid tonen.

3 gedachtes over “Vastgoedmarkt zal moeten aantrekken voor monumentale LTS Boulevard

  1. “Woningstichting Volkshuisvesting wil een schoolgebouw aan het Willemsplein herbouwen om daar studenten in te vestigen. Dat is eigenlijk een vreemd plan. Aan de Boulevard Heuvelink staat namelijk een prachtig oud onderwijspand waar de gemeente al enkele jaren stevig mee in haar maag zit. Gebruik dat!” Oh jee middel en doel worden hier weer door elkaar gehaald? Het is recent nog eens toegelicht o.a. in de Gelderlander…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s