Historisch brugdeel weer eventjes in gebruik

ponton schipbrug weg
Ponton schipbrug is verdwenen! Waarheen?
Ik was aan het wandelen met mijn zoontje en een goede vriendin. “Ligt hier vlakbij niet ergens een rest van de schipbrug“, vroeg zij. Dat wilde ze wel eens zien en we liepen er heen. Wie schetst onze verbazing? De ponton bleek te zijn verdwenen.

Dat is raar! Het monumentje staat er net twee jaar en dan halen ze het weer weg. Twee bordjes met uitleg staan er wat verloren bij, alsof ze willen zeggen ‘wij hebben dit ook niet verzonnen’. Een betonnen ondergrond benadrukt de afwezigheid van het scheepje nog eens extra.

Veerdienst

Waar is het historische brugdeel uit rond 1875 heen? Toch niet naar de sloop, mag ik hopen? Gelukkig niet; het blijkt in gebruik te zijn bij de Stichting Stadsblokkenwerf. Zij onderhouden deze zomer een veerdienst tussen de Rijnkade en het voormalige ASM-terrein op de Stadsblokken aan de zuidkant van de rivier.

Op dit terrein, waar ooit een grote scheepswerf stond, wil de stichting op termijn weer aan kleinschalige scheepsbouw gaan doen. Dat schrijft ze op haar website. De oude ponton van de scheepsbrug gebruiken ze als aanlegboot voor die veerdienst.

Spannend

Twee jaar geleden had niemand vermoed dat het 17 ton wegende bootje ooit nog te water zou worden gelaten. “Het was wel even spannend”, aldus de stichting. “Zou het oude gevaarte niet lekken?” Dat viel gelukkig mee en sinds deze week ligt het aan de Rijnkade.

Na de zomer komt het vaartuig weer terug op zijn oude plek bij De Praets. Dan staan de informatiebordjes er ook niet meer voor niets. Op woensdag 6 mei aanstaande gaat het voetveer voor het eerst varen.

Update: Ik bekijk de foto nog eens goed en zie dat het brugdeel in kwestie er toch op staat. Jan Trooster van de Stichting Stadsblokkenwerf bevestigt dit op Facebook. Nou, wie ziet ’t ook?

2 gedachtes over “Historisch brugdeel weer eventjes in gebruik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s