Gelders Geologisch Museum is grote verzameling steen zonder poeha

krokodil geologisch museum
Een versteende krokodil grijnst je grimmig toe.

In het kader van de Museumweek: een wat minder bekend museum in de regio Arnhem. 

Je zou er zo langsfietsen. Een onopvallend pand aan een groen straatje bij het centrum van Velp. Wie al ziet dat daar het Gelders Geologisch Museum zit, denkt: dat heb je in een half uur gezien.

Dat is volkomen ten onrechte. Wie ook maar een beetje interesse heeft in wat er diep onder de grond ligt, kan hier lang rond blijven lopen. Achter elke kiezel zit een verhaal en dat wordt duidelijk in dit kleine maar volle museum aan de Velper Parkstraat. 

Gepassioneerde liefhebbers

Hebben hier een aantal gepassioneerde steenliefhebbers hun verzamelingen bij elkaar gegooid? Zo komt het over op de bezoeker. De man achter de kassa is een van hen en bevestigt deze vermoedens.

mineralen in Gelders Geologisch museum
De schappen komen zo van de lokale bouwmarkt.

Verzamelaars uit alle hoeken van Gelderland zijn in 1996 begonnen met het museum. “De een heeft wat meer met fossielen, de ander met mineralen of meteorieten. Zo hebben we een diverse collectie kunnen samenstellen.”

Van de bouwmarkt

Dat stenen divers kunnen zijn, is goed te zien op de mineralenafdeling. Vitrines staan vol met stukjes aarde met de gekste vormen en kleuren. Alles heeft zijn eigen naam en de man achter de balie weet ze feilloos op te noemen. Grotere brokken mineraal liggen op planken die zo van de plaatselijke bouwmarkt lijken te zijn gehaald.

Dat is het charmante van het museum: het is een verzameling stenen. Niets meer, niets minder. Het zijn er te veel bij elkaar om allemaal in één keer goed te bekijken. Wie er geen genoeg van kan krijgen, kan in de relatief grote museumwinkel het een en ander nog kopen.

Grijns

Maar het spectaculairste deel ligt boven op zolder in een hoekje: de fossielen. Een grote, voorhistorische krokodil grijnst de bezoeker vervaarlijk toe. Wel honderden dieren uit vervlogen tijden liggen daar omheen hutjemutje in vitrines, als moderne kippen in een legbatterij.

Daar is ook een van de topstukken te vinden: een heus dinosaurusei. Versteend, natuurlijk. Een volwassene moet goed door de knieën gaan om die in de lage vitrine te zien. Daar ligt het, tussen de versteende dinodrollen.

Ouderwets
dinosaurusei
Een van de topstukken: een dinosaurusei.

Wie belangstelling heeft voor geologie en alles wat diep uit de grond komt, moet zeker een keer het Gelders Geologisch Museum bekijken. Heel flitsend is het museumpje even buiten Arnhem echter niet. Het is gewoon wat het is: een grote verzameling steen. Ouderwets en zonder poeha; dat maakt het museumpje wel zo sympathiek.

Meer weten? Zie www.geologischmuseum.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s