Oude stenen de heuvels opsjouwen in Klarenbeek

Steenen Tafel
De Steenen Tafel heeft het zwaar gehad de laatste tijd.

Sinds zo’n twee weken ligt hij weer op zijn plek: de Steenen Tafel aan de Weg achter het Bos. De bijzondere picknicktafel heeft het nogal te verduren gehad de laatste tijd. Vorig jaar braken er stukken van de eeuwenoude steen af. Begin dit jaar is het allemaal weer aan elkaar gelijmd. Ook heeft de tafel zo te zien een nieuw voetje gekregen.

Nu kunnen we er weer een broodje eten en genieten van het uitzicht over de stad. Althans, voor zover de bomen het uitzicht niet belemmeren. Over de eeuwenoude tafel aan de rand van park Klarenbeek doen een hoop verhalen de ronde. Zo zouden er gangen onderdoor lopen en zou het een oude, Germaanse offersteen zijn. Wat is het nou echt?

Klooster

Het is een overblijfsel van het Kartuizerklooster, dat in de volksmond Monnikenhuizen heette. In de veertiende eeuw is het gesticht, eind zestiende eeuw werd het weer met de grond gelijkgemaakt. Inderdaad schijnen er nog wel wat kelders te liggen op de plek waar het bouwwerk gestaan heeft. Dat is niet hier bij de Steenen Tafel.

Die is gebouwd in de negentiende eeuw. Het toerisme kwam in die tijd voor het eerst een beetje op. Het uitzicht over de stad vanaf die heuvel, die eigenlijk de Cornelsberg heet, was toen zeker voor Nederlandse begrippen fenomenaal. Er was nog geen bos aangelegd. De tafel werd al in 1828 genoemd, dus is een monument op zich.

Grafsteen

Wie hem nou precies heeft gebouwd, weten we niet meer. Het tafelblad zou een grafsteen zijn uit het kerkhof rond het Kartuizerklooster. De Gelderse hertog Willem van Gulik zou er onder hebben gelegen. Dat zou zomaar kunnen; de steen ligt ondersteboven dus ik kan het grafschrift niet zien.

resten Kartuizerklooster
De stenen liggen een stuk verwijderd van de plek waar het klooster stond.

Vlakbij de tafel staat een bord. Die verwijst door naar andere resten van het klooster. Dat is een stukje fietsen, heuvel op, heuvel af, over een romantisch, negentiende-eeuws klinkerweggetje. Funest voor je spaken. Bovenop een heuvel liggen op de aangewezen plaats twee stenen. Dat is alles. Verder geen duiding of wat dan ook.

Valt een beetje tegen

Ja, het is ook van dat Belgische hardsteen, net als de Steenen Tafel. Ze zijn een beetje bewerkt, dus het zal heus wel van het klooster zijn. Maar eerlijk gezegd vallen ze een beetje tegen; ze zeggen niet veel. Ook deze stenen liggen een eindje van de oorspronkelijke plek vandaan. Kennelijk is dat een gangbare hobby hier in Klarenbeek: oude stenen de heuvel op sjouwen.

Het klooster zelf lag bij de huidige Arnhemse Buitenschool aan de Bosweg, in het dal van de Klarenbeek. Dat ligt aan de voet van de heuvels waar we de stenen kunnen vinden. Het nog steeds een zogeheten rijksbeschermd archeologisch monument. Wellicht dat er ooit nog een archeoloog wat meer gaat vinden. Iets wat spannender is dan twee anonieme stenen op een heuvel.

Een gedachte over “Oude stenen de heuvels opsjouwen in Klarenbeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s