Historisch Arnhem knippen en plakken in 3D

Weer is er een kunstwerk klaar. Dat zegt Martin van der Meijde. Hij toont op een groot scherm zijn laatste film, die hij voor 3D Arnhem heeft gemaakt. Te zien is hoe een verdwenen klooster op de plek die we nu Monnikenhuizen noemen, er in de middeleeuwen uitzag. Een primeurtje? “Nou, het filmpje staat net een weekje op YouTube”, lacht hij.

Zijn publiek in de vergaderzaal bestaat uit een handvol andere leden van 3D Arnhem. Een clubje, dat bestaat uit één vrouw en verder wat mannen, vijftigers en zestigers. Ze maken animatiefilmpjes over het vroegere Arnhem. De kijker kan via hun YouTube-kanaal een aardig beeld krijgen van hoe de stad er ooit uit heeft gezien.

Zwaar

Van der Meijde vertelt dat hij over zijn laatste film over het Karthuizerklooster ongeveer een half jaar heeft gedaan. Hij gebruikt er een heel zwaar, moeilijk computerprogramma met de naam Lumion 3D voor. Eerst heeft hij via Google alle hoogten van de omgeving opgezocht. Zo kon hij het landschap intekenen.

Daarnaast heeft hij uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe kloosters van Karthuizers, de monniken die de huizen daar bewoonden, eruit hebben gezien. Dat waren wooncomplexen die meestal uit twaalf ommuurde huisjes voor monniken bestonden. “Bleek deze er net één te zijn geweest waar 24 huizen stonden”, vertelt Van der Meijde. “Ik moest gauw nog twaalf huisjes knippen en plakken.”

CD vol daklijstjes

Gelukkig hoeft hij dan niet alle huisjes opnieuw te tekenen. Knippen en plakken gebeurt veel bij 3D Arnhem. Dat blijkt wel bij een ander filmpje, waarbij we virtueel door de Arnhemse binnenstad van 1935 wandelen. “Zien jullie die daklijstjes”, vraagt Van der Meijde enthousiast aan zijn mede-3D-Arnhemmers. “Daar heb ik nu een hele CD-ROM mee gevuld. Kunnen jullie zó gebruiken.”

Historisch Arnhem in 3D was ooit een stichting, maar die is uit elkaar gevallen. Een groepje vrijwilligers is overgebleven. Zij zetten nu het werk voort, met wat ondersteuning van het Gelders Archief. Die overgebleven 3D’ers mogen in het pand van die organisatie aan de Westervoortsedijk vergaderen en gebruikmaken van de koffie-automaat.

Verloren gegaan
Filmpje 3D Arnhem
“Zie je die daklijstjes? Daar heb ik een CD van vol.”

Daarnaast krijgen ze inhoudelijke ondersteuning van historici van onder meer de Radboud Universiteit en andere kenners van vroeger. Ook maken ze gebruik van oude foto’s en prenten. Natuurlijk kunnen de filmpjes nooit met 100 procent zekerheid de oude situatie benaderen. Veel informatie is verloren gegaan. “Maar dat maakt Arnhem juist een ideale stad hiervoor. In Deventer of Zutphen valt minder te reconstrueren.”

Die deskundige steun heeft ook wel eens nadelen, ondervond Van der Meijde. Zo heeft hij ooit een reconstructie gemaakt van de huidige Waalse kerk rond 1600. “Soms bemoeien ze zich overal mee. Zegt zo’n professor: ‘Dat klokkentorentje moet naar links! Die hoort boven het altaar te staan, anders konden ze hem niet luiden.’ Zo blijf je aan de gang.”

Castellum

Een volgende project staat alweer op stapel.  Volgend jaar is er vanalles te doen in en rond Meijnerswijk. Een virtuele reconstructie van het Romeinse castellum op die plek is dan zeker op zijn plaats. Ooit zaten daar 5.000 soldaten. De 3D’ers hebben er zin in. Van der Meijde heeft al een maquette bekeken. “Er is veel te doen de komende tijd!”

Meer filmpjes van Arnhem in vroeger tijden zien? Bekijk het YouTube-kanaal van 3D Arnhem

2 gedachtes over “Historisch Arnhem knippen en plakken in 3D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s