Kaiser: monumentaliteit moet stad versterken

airborneplein met zuil
Kaiser: “Arnhem symboliseert herstel rechtstaat.”

“Heel Arnhem is een monument voor de herwonnen rechtstaat.” Dat heeft burgemeester Herman Kaiser vrijdag gezegd tijdens de Historische Herberg in bezoekerscentrum Sonsbeek. Hij gebruikt de monumentaliteit van Arnhem om de positie van de stad te versterken.

Als voorbeeld noemt hij het Gerechtshof, die in Arnhem moet blijven. De stad is al sinds de middeleeuwen een belangrijke hofstad, betoogt Kaiser. Daar zijn verschillende getuigen van, zoals de zuil van het in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerde Paleis van Justitie. Die staat nu als oorlogsmonument op het Airborneplein.

Van der Steur

Dat Arnhem in die oorlog is gehavend en na het vertrek van de nazi’s weer is opgebouwd, markeert het herstel van de rechtstaat, betoogt de burgemeester. De justitieminister is wel vatbaar voor die argumenten, suggereert Kaiser. “Ard van der Steur en ik delen een passie voor geschiedenis“, vertelt de burgemeester. En zo hoort het ook. “Politiek kun je niet begrijpen zonder die geschiedenis.”

Herman Kaiser
Kaiser: “Elfrink geeft een rondje elke keer als hij ‘Kaiserstube’ zegt.”

Arnhemmers zijn terecht trots op hun geschiedenis, vindt Kaiser. “We moeten als Arnhem dan ook knokken voor de positie van de stad.” Volgens hem wordt, als we niet oppassen, de vaderlandse geschiedenis steeds meer Hollandse geschiedenis. Als voorbeeld noemt hij de zestiende-eeuwse Gelderse legeraanvoerder Maarten van Rossum. “Volgens de geschiedenisboekjes was dat een boef. Maar voor de Gelderlanders was hij een held!”

Kaiser-keller onder Duivelshuis

Van Rossum heeft onder meer het Duivelshuis laten bouwen. Cultuurwethouder Gerrie Elfrink wil in de kelder daarvan een ‘Kaiserkeller’ vestigen. Wat vindt de burgemeester daarvan? “Elfrink heeft dit idee een eigen naam gegeven, maar die is geheel voor zíjn rekening. Ik vind dat hij voor elke keer dat hij het ‘Kaiserstube’ noemt een rondje moet geven!”

Kaiser wil niet de geschiedenis ingaan als de burgemeester die de kelder naar zichzelf heeft genoemd. “Maar het is wel een mooie gedachte om de ruimte beter te gebruiken!”

Foto Airborneplein: Wikipedia/Michiel1972

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s