Hoe militair erfgoed ongemerkt verdween

Het Mitchell-monument staat op een kleine tien meter van zijn oude plek (inzet).
Het Mitchell-monument staat op een kleine 10 meter van zijn oude plek, de nu verdwenen stelling voor militaire zoeklichten (inzet rechtsboven).

Vol enthousiasme vertelt de oudere man uit Westervoort over vroeger. “Ik logeerde bij mijn tante in Arnhem”, vertelt hij zijn toehoorders. “Dan konden we zien hoe zoeklichten werden getest. Dat gebeurde na de oorlog nog jaren lang. Prachtige lichtstralen waren er dan aan de hemel te zien.”

Die zoeklichten dateerden nog van voor de Tweede Wereldoorlog, vertelt hij verder. In die tijd was er nog geen radar. Bij onraad moesten enorme schijnwerpers de hemel afspeuren naar gevaarlijke vliegtuigen. Op meerdere plaatsen in Arnhem stond volgens hem zo’n lamp. Eén daarvan was te vinden op een speciaal opgeworpen stelling aan de Malburgse Bandijk.

Mitchell-monument

Toepasselijk genoeg is in 2011 juist die plek uitgekozen voor het Mitchell-monument. Die gedenkplaat markeert dat daar vlakbij in 1944 een Brits vliegtuig van dat type is neergestort. Van de vier inzittenden overleefden drie dit drama niet.

Het monument was nauwelijks onthuld, of de lommerrijke hoek waar het stond veranderde radicaal. Aan de Bandijk verrezen de afgelopen jaren twee grote flatgebouwen. “Volkshuisvesting kreeg klachten van de bewoners.” De ogen van de oudere man schieten vuur achter de dikke brillenglazen. “Bezoekers van het monument keken bij de appartementen op de lagere verdiepingen te makkelijk naar binnen.”

Opgeschoven

Dus heeft de woningstichting de gedenkplaat een kleine tien meter opgeschoven. Keurig, met grint er omheen. Op zich prima toch? “Nee”, briest de man. “Ze hebben gelijk de stelling van het zoeklicht afgebroken.” Militair erfgoed is dus voorgoed verdwenen. En niemand had het in de gaten! Bijna niemand, dan.

Of ze bij Volkshuisvesting door hebben gehad dat ze militair erfgoed hebben gesloopt, is onbekend. Bij de woningstichting was niemand bereikbaar voor commentaar. Feitelijk hebben ze daar alleen wat asfalt weggehaald. Een onopvallende uitstulping in het dijklichaam herinnert de voorbijganger nog een beetje aan de zoeklampen van weleer.

Een gedachte over “Hoe militair erfgoed ongemerkt verdween

  1. Tot ver in de 50er jaren zijn er zoeklichten en afweer geschut gestationeerd geweest in de Menno van Coehoornkazerne waar ik als kind wonende op de vijverlaan nog heel wat avondlijke oefeningen mee gemaakt hebt die de omgeving in een lichtzee veranderde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s