Laat die brouwerij in de oude korenbeurs maar komen

Korenbeurs
Het neogotische bouwwerk schreeuwt om een herbestemming.

Filmtheater Focus verhuist naar een plekje bij de Eusebiuskerk. Dat betekent dat het huidige pand aan de Korenmarkt leeg komt te staan. Dat het filmhuis niet meer op het drukke horecaplein wenst te zitten, is te begrijpen. De kroegen en Focus liepen elkaar al jaren in de weg.

Half Arnhem valt al over elkaar heen. Wat moeten we doen met het huidige pand? Dat verrees in 1899 als graanbeursgebouw. Het markante pand staat op de gemeentelijke monumentenlijst en is een bijzonder, beeldbepalend bouwwerk. Dit neogotische kunststukje is van de hand van Jan Willem Boerbooms, een leerling van de beroemde Pierre Cuypers.

Ideeën genoeg

Om een lang verhaal kort te maken: de Korenbeurs een pand dat schreeuwt om een bijzondere, nieuwe bestemming. En ideeën zijn er genoeg! Zo heeft horeca-ondernemer Robert Wittenberg er onlangs voor gepleit om er een brouwerij te vestigen. Ik zeg: doen!

In meerdere steden heb je al microbrouwerijtjes die lokaal, bijzonder bier brouwen. Een mooi voorbeeld daarvan is de Haarlemse brouwerij Jopen, die in een voormalige kerk midden in de stad zit. Dankzij moderne brouwtechnieken en luchtverversmethoden zorgen de brouwers daar dat de directe omgeving nauwelijks overlast heeft. Dat kan op de Korenmarkt dus ook.

Hoogwaardig

En wordt het op Arnhems bekendste uitgaansplein niet eens hoog tijd voor wat meer hoogwaardige horeca? Het aanzien van het historische plein kan zeker beter en daar kan een speciaalbierbrouwerij een prachtige bijdrage aan leveren! Dus laat maar komen. Wat Haarlem kan, kunnen wij hier beter!

Bovendien geeft dit weer een beetje de oude bestemming van het pand en het plein terug. Want al vanaf de dertiende eeuw werd er op die plek gehandeld in granen. Want – open deur – dat plein heet natuurlijk niet voor niets zo. En waarvan maken ze bier? Juist…


					

Een gedachte over “Laat die brouwerij in de oude korenbeurs maar komen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s